Banner 3 Banner 1 Banner 1 Banner 4 Banner 5 Banner 6

Μαριναρισμένα τσικνο...

Μαριναρισμένα τσικνο...

Μαριναρισμένα τσικνο-παϊδάκια με πατάτες σε ζάρια

Προετοιμασία

15 λεπτά και 30’ για το ψήσιμο (σε 2 δόσεις), συν το μαρινάρισμα.
Αν έχετε χρόνο, κάντε τα την προηγουμένη και αφήστε τα όλη τη νύχτα
με τη μαρινάδα στο ψυγείο. Σε μεγάλη γκριγιέρα που να ψήνει τα παϊδάκια
μια κι έξω, ο χρόνος γίνεται σχεδόν μισός. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα

Σε κατσαρόλι ή τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο
(χωρίς να κάψει με καπνούς) και ρίχνετε το σκόρδο. Ανακατεύετε για
2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρετε, αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και
μεταφέρετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά
(με το άλλο μισό ελαιόλαδο) και χτυπάτε για 1 περίπου λεπτό μέχρι να
έχετε μια σχεδόν ομοιόμορφη πράσινη σάλτσα.

Μαρινάρετε τα παϊδάκια

Τα βάζετε σε σκεύος (να τα χωράει χωρίς κενά), ρίχνετε τη μαρινάδα
και τα γυρίζετε να καλυφθούν παντού. Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε
στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (έως 24). Τα βγάζετε να έρθουν σε θερμοκρασία
δωματίου πριν το ψήσιμο (1/2 – 1 ώρα).

Τα ψήνετε και κάνετε τις πατάτες

Ζεσταίνετε καλά μαντεμένιο γκριλ ή γκριγιέ τηγάνι, βγάζετε τα παϊδάκια από την
μαρινάδα και τα ψήνετε σε (μέτρια προς) δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά
(στα 5 λεπτά περίπου θα είναι medium rare), γυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν καλά και
να είναι τραγανά και ξεροψημένα εξωτερικά αλλά ζουμερά εσωτερικά. Μην τα παραψήσετε
και στεγνώσουν. Βγάλτε τα σε ζεστή πιατέλα και διατηρείστε τα ζεστά (στο φούρνο στους 70 βαθμούς C).
Σε φριτέζα και αρκετό καυτό λάδι, τηγανίστε τις πατάτες ακολουθώντας τη συνταγή μας εδώ για να τις
κάνετε τέλειες. Προσθέστε τους στο τέλος το χοντρό αλάτι.

Σερβίρισμα

Τα παϊδάκια δείχνουν πιο ωραία στο πιάτο, φιλικότερη ωστόσο στο ελληνικό τραπέζι είναι η
εικόνα τους σε βουναλάκι στην πιατέλα και στο κέντρο του (τραπεζιού), με τις πατάτες μαζί ή
χωριστά. Οπότε αυτοσχεδιάστε ανάλογα με τα κέφια σας και την παρέα και απολαύστε τα.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 16 χοντρουλά παϊδάκια μικρού κατσικιού, πάχους περί τα 2 εκατ., καθαρά και στεγνά
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα
  • 4 κ.σ. μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1 κλωναράκι μαντζουράνα ή ρίγανη ή συνδυασμός (τα φύλλα)
  • 1 κλωναράκι θρούμπι, τα φύλλα
  • 1 κ.σ. σπόρους μάραθου
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι (2 κ.σ. περίπου)
  • πιπέρι αρκετό (1 κ.σ.)


για τις πατάτες

  • 4 μεγάλες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1 εκατ.
  • λάδι για τηγάνισμα
  • χοντρό αλάτι


Πηγή: http://www.pandespani.com/2013/marinarismena-tsiknopaidakia-me-patates-se-zaria/